Tianwen-1, misiunea Chinei spre Marte e gata de decolare; Iată cum arată racheta

Tianwen-1, misiunea Chinei spre Marte e gata de decolare; Iată cum arată racheta

Pe 23 iulie China are pregătită o misiune importantă, Tianwen-1, care trimite o rachetă spre Marte. Racheta respectivă poate fi văzută în fotografii în acest articol şi se află pe platforma de lansare. E vorba despre cea de la Wenchang Space Launch Center din provincia Hainan, în sudul Chinei.

Racheta este una de tip Long March-5 şi se discută despre o lansare fie la final de iulie, fie la început de august. Data de 23 iulie apare cel mai des în speculaţii, mai ales că e prima zi în care se deschide fereastra de lansare. Mutarea rachetei spre platformă a durat 2 ore, iar echipa de ingineri face ultimele teste înainte de decolare. Long March-5 a avut deja multiple lansări experimentale, dar nici una nu a urcat în orbită până acum.

E şi pentru prima oară când o rachetă de acest tip duce un obiect în orbita marţiană. Tianwen-1 este o misiune care are ca rol orbitarea Planetei Roşii, amartizarea cu ajutorul unei sonde şi trimiterea unui Rover acolo. China speră să adune date ştiinţifice de pe planetă. Autorităţile din China au declarat că misiunea este primul pas în proiectul de explorare interplanetară al acestei ţări. Misiunea se remarcă prin multifuncţionalitatea sa: va transporta şi un orbiter şi un lander şi un rover în spaţiu.

Sonda Tianwen-1 are o greutate de aproximativ 5 tone, cu tot cu combustibil. Orbiterul va fi mijloc de comunicaţii între rover, navetă şi Pământ. Orbita în timpul observării planetei este una eliptică şi polară, care măsoară 265 pe 12.000 kilometri. Tianwen-1 va ajunge pe Marte în februarie 2021, iar observaţiile încep în aprilie. Landerul/roverul va face o aterizare de probă pe Martee la 2-3 luni după. Roverul cântăreşte 240 de kilograme şi este alimentat cu energie solară.

Ar trebui să fie operaţional timp de 90 de zile marţiene (o zi pe Marte este cu 40 de minute mai lungă decât pe Terra). La bord are 2 camere, un spectrometru pentru minerale, un radar pentru explorare sub suprafaţa planetei, un magnetometru şi altele. Mai multe detalii avem săptămâna viitoare.

XL subscribe to our newsletter banner

Get the latest news and advice on COVID-19, direct from the experts in your inbox. Join hundreds of thousands who trust experts by subscribing to our newsletter.

Send your news and stories to us news@climaxradio.co.uk or newstories@climaxnewsroom.com and WhatsApp: +447747873668.

Before you go...

Democratic norms are being stress-tested all over the world, and the past few years have thrown up all kinds of questions we didn't know needed clarifying – how long is too long for a parliamentary prorogation? How far should politicians be allowed to intervene in court cases? To monitor these issues as closely as we have in the past we need your support, so please consider donating to The Climax News Room.