De ce a câștigat Piedone la Sectorul 5. Ce s-a întâmplat la secții este fără precedent

De ce a câștigat Piedone la Sectorul 5. Ce s-a întâmplat la secții este fără precedent

După alegerile de duminică, Cristian Popescu Piedone este noul primar al Sectorului 5. Deși Piedone și Vanghelie au pierdut în centru, Cotroceni, Panduri sau Uranus, au luat destule voturi și de acolo pentru ca să învingă liberalii.

Cum a câștigat Piedone la Sectorul 5

O hartă cu votul din Sectorul 5 al Capitalei, extrasă din tabelele Autorității Electorale Permanente, arată unde a contat PNL și unde a pierdut lupta și odată cu ea Primăria Sectorului 5.

Cu ocazia asta Cristian Popescu, primarul condamnat la 8 ani și 6 luni de pușcărie în primă instanță, a câștigat un nou mandat la o primărie de sector după cele două victorii de la Sectorul 4 ( 2008 și  2012 și 2012 – 2015, mandat neterminat după nenorocirea de la Colectiv).

 Liberalii au câștigat majoritatea secțiilor din nordul sectorului

Chiar dacă PNL a câștigat fără probleme în majoritatea secțiilor din nordul sectorului și aproape toate centrele de votare, în sud, în Rahova și Ferentari, nu au contat. Excepție făcând Școala nr. 280, care este aflată pe granița ce delimitează tendințele de vot. Însă, tradițional, în Rahova PNL a  pierdut toate centrele de votare din sud.

Potrivit Libertatea.ro, centrele mari erau aici, spre exemplu, Școala numărul 127, situată chiar la confluența dintre Rahova și Ferentari, în apropierea Parcului Humulești, a avut nu mai puțin de 12 secții de votare într-un singur centru.

Cristian Popescu Piedone
Cristian Popescu Piedone a câștigat la Sectorul 5.

Piedone a luat aici 2,182 de voturi, un număr uriaș, aproape dublu față de Cristian Băcanu care a avut 1,233 de voturi. Totuși mai puține decât Florea care a strâns 1,641. Practic, în urma alegerilor din sector, s-a ajuns la concluzia că fără Rahova și Ferentari nu se poate câștiga Sectorul 5.

Cristian Popescu a fost votat și în centru

Chiar dacă Băcanu a câștigat lejer, Piedone a strâns suficiente voturi și la Liceul Lazăr, Facultatea de Drept, Școala I.G. Duca și Școala nr. 150.

Iată câteva exemple:

  • 123 de persoane l-au votat la Liceul Lazăr unde Florea a fost votat de peste 300 de oameni; Mai mult de 500 l-au ales Băcanu, deși liberalul a avut de 4 ori mai multe voturi. Acest centru i-a adus o diferență de 400 de voturi, întoarsă ușor de Piedone la orice centru din Ferentari.
  • 37 de votanți l-au ales pe Piedone la Facultatea de drept, tot în centru, unde la fel, a fost doar 10% din cele 372 de voturi ale lui Băcanu. Dar nici această diferență a putut fi remontată în alte zone ale orașului.
  • 100 de oameni l-au votat și într-unul dintre marile centre PNL, Școala nr. 150 de la Eroilor, unde pe Băcanu l-au votat 1000 persoane.

XL subscribe to our newsletter banner

Get the latest news and advice on COVID-19, direct from the experts in your inbox. Join hundreds of thousands who trust experts by subscribing to our newsletter.

Send your news and stories to us news@climaxradio.co.uk or newstories@climaxnewsroom.com and WhatsApp: +447747873668.

Before you go...

Democratic norms are being stress-tested all over the world, and the past few years have thrown up all kinds of questions we didn't know needed clarifying – how long is too long for a parliamentary prorogation? How far should politicians be allowed to intervene in court cases? To monitor these issues as closely as we have in the past we need your support, so please consider donating to The Climax News Room.